Zdrowy kompot z suszu
Suszone owoce, ze względu na swoją relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą stanowią dziś cenne uzupełnienie diety. Są bogatym źródłem węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz posiadają właściwości alkalizujące. Według specjalistów z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, na szczególną uwagę zasługują m.in. suszone morele, bogate w witaminę A, C i β-karoten oraz suszone śliwki, które oprócz tego, że mają w swoim składzie m.in. witaminy A, E, B6, potas i miedź, to zawierają też dużo błonnika- i to nawet 5 razy więcej niż świeże. Dlatego przyrządzony z suszonych owoców kompot nie tylko dostarczy nam cennych dla zdrowa witamin i składników mineralnych, ale też m.in. ureguluje pracę przewodu pokramowego, poprawi pracę jelit, przez co przyspieszy trawienie ciężkostrawnych- m.in. świątecznych potraw.
Jakie suszone owoce wybrać do wigilijnego suszu?
Pyszne, mięsiste, pozbawione pestek suszone owoce, takie jak: śliwki, gruszki, jabłka, morele i daktyle - znajdziemy je wszystkie w aromatycznej, najwyższej jakości mieszance kompotowej, specjalnie skomponowanej przez HELIO - znanego producenta bakalii o 25- letniej tradycji.
Czym przyprawić kompot z suszu?
Wszystko zależy od Twoich upodobań i dostępności składników w kuchni. Warto jednak zapamiętać, że do przygotowania bazowej wersji wigilijnego kompotu wystarczy tylko opakowanie owoców suszonych HELIO i woda. Smak kompotu z suszu można urozmaicić cukrem, aromatycznymi przyprawami, np. cynamonem, goździkami, laską wanilii, imbirem, kardamomem czy gałką muszkatołową. Świąteczny napój można też wzbogacić miodem lub sokiem z cytryny, a także plastrami pomarańczy.
Jak przyrządzić tradycyjny susz wigilijny?
Suszone owoce z mieszanki HELIO należy zalać wrzącą wodą i odstawić na 2- 4 godziny, by owoce wchłonęły wodę. W kolejnym kroku, do napęczniałych już owoców, dolewamy jeszcze wody i gotujemy przez ok. 20 minut. Następnie odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Na koniec doprawiamy cukrem lub miodem i np. cynamonem- w zależności od gustu.
Początkowo kompot z suszu podawany był przez naszych przodków tylko w zimowych miesiącach i przypisywano mu magiczne właściwości. Zawarte w nim jabłka miały zapewnić pokój, daktyle- powodzenie, a gruszki były uważane za symbol dobrobytu i długiego życia. Dziś, ten tradycyjny polski napój na stałe wpisał się w wigilijne menu, bez którego wiekszość z nas nie wyobraża sobie prawdziwych świąt Bożego Narodzenia. Kompot z suszonych owoców to jeden z najzdrowszych napojów, który z pewnością warto pić regularnie, a nie tylko raz do roku. W dzisiejszych czasach przetworzonej żywności powinniśmy docenić jego naturalne, dobroczynne właściwości i uwierzyć w jego magiczną moc nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy, ale również na co dzień. Dlatego, zamiast kupować napoje gazowane, często słodzone, z niską zawartością witamin i składników mineralnych, może warto ugotować domowy kompot z suszonych owoców HELIO dla lepszego trawienia, samopoczucia i zdrowia całej naszej rodziny? Wbrew pozorom to łatwiejsze niż myślisz :)
All rights reserved 2013 - 2024; Deweloper Ads-Center.NET